Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η Σουηδία στο Τιμόνι


Η Σουηδία αναλαμβάνει με τη σειρά της την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτα θέματα στην ατζέντα της την οικονομική ανάκαμψη και την κλιματική αλλαγή.

http://www.se2009.eu/

Την 1η Ιουλίου η Σουηδία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευελπιστώντας ότι θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να βγουν από την ύφεση και ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση των διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Μία απο τις προτεραιότητες της Σουηδίας είναι ο συντονισμός των εθνικών πολιτικών για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία έχουν διογκωθεί επειδή οι χώρες της ΕΕ δαπανούν μεγάλα ποσά για να τονώσουν την ανάπτυξη και να στηρίξουν τις τράπεζες.

Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, η Σουηδία επιθυμεί επίσης να θέσει τα θεμέλια μιας νέας στρατηγικής υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την προσεχή δεκαετία. Η σημερινή στρατηγική, που υιοθετήθηκε το 2000, λήγει του χρόνου.

Στη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν τις προτάσεις της Επιτροπής για ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η Σουηδία ευελπιστεί ότι η σχετική νομοθεσία θα μπορέσει να εγκριθεί μέσα στους έξι μήνες της προεδρίας της. Επίσης, η σουηδική κυβέρνηση θα προετοιμάσει τη θέση της ΕΕ ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών τον Σεπτέμβριο.

Όμως, κορυφαία προτεραιότητα για τη Σουηδία είναι η επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Σουηδός πρωθυπουργός κ. Fredrik Reinfeldt δήλωσε σχετικά ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση. "Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη αλλά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο."

Στις διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Σουηδία θα υποστηρίξει με σθένος τη θέση της ΕΕ για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Θα επιδιώξει επίσης τη συναίνεση για τη χρηματοδότηση του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια περίοδο θεσμικών αλλαγών και αβεβαιότητας. Νέο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου και σύντομα μια νέα Επιτροπή. Επίσης, νέο δημοψήφισμα το φθινόπωρο στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πέρυσι το καλοκαίρι, ως γνωστόν, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν τη Συνθήκη θέτοντας τροχοπέδη στις προσπάθειες για απλούστευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να κυρωθεί από όλες τις χώρες για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Τους προσεχείς έξι μήνες, η Σουηδία θα επιδιώξει να καταβληθούν προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Βαλτικής Θάλασσας και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τέλος, η Σουηδία σχεδιάζει να προωθήσει μια κοινή πολιτική για το άσυλο, καθώς και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου