Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Κοινή η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή


Τα 8 πλουσιότερα κράτη του πλανήτη δεσμεύονται για αύξηση της θερμοκρασίας έως 2°C και μείωση των εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί το πρώτο βήμα συναίνεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, οι ηγέτες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πριν από την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα τον προσεχή Δεκέμβριο. Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν σε νέα συμφωνία κατά την παγκόσμια αυτή διάσκεψη.

Πέρυσι, οι ηγέτες της ομάδας G8 συμφώνησαν ότι οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050, χωρίς όμως να προτείνουν μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τώρα όμως συμφώνησαν ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 80%.

Μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότιος Αφρική, προτείνουν στις χώρες G8 να θέσουν στόχους για το 2020 και παράλληλα να διαθέσουν χρηματοδοτική και τεχνολογική βοήθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνομιλίες με τις κυριότερες αναδυόμενες οικονομίες πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του φόρουμ των ισχυρότερων οικονομιών (MEF). Στο φόρουμ αυτό συμμετέχουν οι ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, δηλαδή η ομάδα G8 των πλουσιότερων κρατών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία), η ομάδα G5 των σημαντικότερων αναπτυσσόμενων χωρών (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότιος Αφρική) καθώς και η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Νότιος Κορέα και η ΕΕ.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν με την G8 ότι οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2°C, απόφαση πολύ σημαντική για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης της γης. Με το όριο αυτό ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μιας επικίνδυνης επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν ένα από τα κύρια θέματα προτεραιότητας των παγκόσμιων ηγετών στην ετήσια σύνοδο κορυφής της G8 αλλά και στις ξεχωριστές συνομιλίες με τις αναδυόμενες οικονομίες. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάπτυξη της Αφρικής, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η επισιτιστική ασφάλεια.

Οι ηγέτες της G8 δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 20 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για γεωργικές επενδύσεις στις φτωχότερες χώρες και για την καταπολέμηση της πείνας. Επίσης συμφώνησαν να θεσπίσουν νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον τερματισμό της πιστωτικής κρίσης καθώς και να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου