Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Το Ερωτηματολόγιο του BBC


Γιατί να Ψηφίσω; Πως με επηρεάζει το Ευρωκοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημαντική επιρροή στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, είτε αυτοί το καταλαβαίνουν, είτε όχι. Η νομοθεσία της Ε.Ε. εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη, και οι περισσότεροι νόμοι που περνούν από τα Εθνικά Κοινοβούλια σχεδιάζονται έτσι ώστε να εναρμονίζονται με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος απευθείας εκλεγμένος θεσμός της Ε.Ε. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται εκεί για να εκπροσωπούν εμάς, τους πολίτες.

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Συνεδριάζει σε τακτικές ολομέλειες στο Στρασβούργο, όμως τα μέλη του βγάζουν την περισσότερη δουλειά τους στις Βρυξέλες. Εκεί εξετάζουν τις νομοθετικές προτάσεις στις επιτροπές εργασίας του Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε.  Πραγματοποιείς ακροάσεις στους νέους Επιτρόπους και έχει την τελευταία λέξη για περίπου το ήμισυ των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Αν και μοιάζει απλουστευμένο, πολλοί υποστηρίζουν, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, ότι οι Ευρωβουλευτές έχουν στα χέρια τους μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, παρόλο που τις περισσότερες φορές υιοθετούν ένα ηπιότερο προφίλ.

Μπορεί η Ψήφος μας να αλλάξει την πολιτική agenda της Ε.Ε;

Σε ένα βαθμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που προτείνει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όμως το Κοινοβούλιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την agenda. Εάν περισσότερα από τα μισά μέλη του Κοινοβουλίου περάσουν ένα ψήφισμα- νομοθετική πρόταση σε μία συγκεκριμένη περιοχή, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Επηρεάζει το Κοινοβούλιο τις προτάσεις της Επιτροπής;

Οι νομοθετικές πράξεις συνήθως τροποποιούνται  μέσα από το Κοινοβούλιο. Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ ένα επικυρωθούν και από τις εθνικές κυβερνήσεις.  Η Κοινοβουλευτική έγκριση δεν είναι απαραίτητη για το σύνολο των νομοθετικών πράξεων της Ε.Ε, όμως η Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, εάν και όταν τεθεί σε ισχύ, θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό των τομέων πολιτικής, στους όποιους οι Ευρωβουλευτές θα διαδραματίζουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο.

Πόσο επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο οι Ευρωπαϊκές Εκλογές;

Όχι σε μεγάλο βαθμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αναμεμειγμένα στις διεθνείς υποθέσεις απ’ ότι το Κοινοβούλιο.  Ωστόσο, το Κοινοβούλιο έχει έναν σημαντικό ρόλο σε μία σειρά θεμάτων, που επηρεάζουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ξένες χώρες. Έχει επίσης λόγο στη χρήση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής εξωτερικής βοήθειας, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Η Ε.Ε. ξοδεύει 1.3 δισεκατομμύρια $ το μήνα σε προγράμματα βοήθειας ανά την υφήλιο.

Πότε είναι οι εκλογές;

Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών έχει οριστεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 και 7 Ιουνίου του 2009, σύμφωνα με την απόφαση του κάθε κράτους- μέλους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουνίου. Στην Ελλάδα οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την 7η Ιουνίου μαζί με την πλειονότητα και των άλλων κρατών-μελών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της 7ης Ιουνίου.

Ποιο σύστημα ψηφοφορίας χρησιμοποιείται;

Διαφέρει από χώρα σε χώρα, όμως και τα 27 κράτη-μέλη εφαρμόζουν κάποια μορφή αναλογικής αντιπροσώπευσης. Στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής σε μία ενιαία περιφέρεια, παράλληλα υπάρχει και η ρήτρα του 3%, κάτω από την οποία τα κόμματα που συμμετέχουν δεν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτές.

Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα;

Κυμαίνεται από χώρα σε χώρα και διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους. Στη Γερμανία, στο πολυπληθέστερο κράτος-μέλος, αντιστοιχούν 99 Ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα, μόλις 5. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 24 Ευρωβουλευτές. Η κατανομή αυτή αναφέρεται στο ισχύον θεσμικό οικοδόμημα της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο τον ερχόμενο Ιούνιο θα εκλεγούν συνολικά 736 Ευρωβουλευτές. Τα νούμερα αυτά, όμως θα αλλάξουν μόλις τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Στη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη ο συνολικός αριθμός των Ευρωβουλευτών ορίζεται σε 751. Σύμφωνα με αυτή τη νέα κατανομή οι μικρές πληθυσμιακά χώρες, όπως η Μάλτα και η Σλοβενία, θα κερδίσουν μία θέση, ενώ οι μεγάλες πληθυσμιακά χώρες θα απολέσουν θέσεις, όπως η Γερμανία που θα χάσει 3 θέσεις. Η Ελλάδα με τη νέα αρχιτεκτονική θα χάσει 2 θέσεις και θα εκλέγει 22 Ευρωβουλευτές. Όμως, οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν το 2014.

Οι Ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τα εθνικά τους κόμματα ή κάποιο Ευρωπαϊκό κόμμα;

Οι Ευρωβουλευτές στην μεγάλη τους πλειονότητα εκπροσωπούν τα εθνικά τους κόμματα, με το ψηφοδέλτιο των οποίων και έχουν εκλεγεί, επίσης ανήκουν και σε ένα Ευρωπαϊκό σχηματισμό, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε επί της ουσίας για κόμματα αλλά για Ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες. Ακόμη και μερικοί Ευρωβουλευτές, όπως για παράδειγμα οι Συντηρητικοί της Βρετανίας, που ανήκουν μόνο στα εθνικά τους κόμματα, χωρίς να συμμετέχουν επίσημα σε κάποια κομματική οικογένεια, βρίσκονται κοντά σε κάποια από αυτές, κυρίως μέσα στις επιτροπές και συμμετέχουν στη διαμόρφωση συμμαχιών για τις εκάστοτε ψηφοφορίες ή προτάσεις.

 

3 σχόλια:

  1. εξαιρετική προσπάθεια παιδιά μπράβο σας. Το ερωτηματολόγιο είναι χρήσιμο και κατανοητό, συνεχίστε έτσι και ίσως τελικά ψηφίσουμε όλοι στις Ευρωεκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το ερωτηματολόγιο, δίνει πολλές πληροφορίες επί της ουσίας, συγχαρητήρια περιμένουμε και άλλα. Μήπως θα μπορούσατε να μας θυμίσετε και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την κατανομή των εδρών του 2004 στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια παιδιά και που στηρίζετε μία νέα προσπάθεια που ανήκει σε όλους εμάς, του πολίτες της Ε.Ε. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι σας άρεσε το ερωτηματολόγιο και η λογική του. Υποσχόμαστε και άλλες ανάλογες αναρτήσεις.
    Τέλος τα αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών του 2004 έχεις ως εξής:
    Ψήφισαν 6.283.637
    ΝΔ: 43,01% και 11 έδρες
    ΠΑΣΟΚ: 34,03% και 8 έδρες
    ΚΚΕ: 9,48 και 3 έδρες
    ΣΥΝ: 4,16 και 1 έδρα
    ΛΑΟΣ: 4,12 και 1 έδρα
    Οικολόγοι-Πράσινοι: 0,67

    ΑπάντησηΔιαγραφή