Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

η Επιτροπή δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας




Η ευρωπαία επίτροπος για θέματα υγείας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, για να υπογραμμίσει τη σημασία της παγκόσμιας ημέρας υγείας, θα επισκεφθεί διάφορα κοινοτικά έργα που αφορούν την υγεία στην Κένυα στις 6 και 7 Απριλίου. Αυτά τα έργα προάγουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της υγείας και της εκπαίδευσης. Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και η διεύρυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη είναι σημαντικοί στόχοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τον τομέα εξωτερικής συνεργασίας. Η επίτροπος κ. Βασιλείου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, υπενθυμίζει τη στενή σχέση μεταξύ υγείας και παραγωγικότητας, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της καλής υγείας, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες, και ιδίως στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Από το Ναϊρόμπι η επίτροπος κ. Βασιλείου δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αφρικανούς εταίρους μας και να επιταχύνουμε τις ενέργειες που αποβλέπουν στην επίτευξη των σχετικών με την υγεία αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας. Η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το ζήτημα είναι καίρια και έχω δει πολλά σημαντικά προγράμματα που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων. Και στην Ευρώπη όμως πρέπει να εξαλείψουμε τις διογκούμενες ανισότητες στην υγεία τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και μεταξύ τους.»

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας εστιάζεται στην ασφάλεια των υποδομών του τομέα υγείας και στην ετοιμότητα των εργαζομένων αυτού του τομέα οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, κ. Louis Michel, δήλωσε τα εξής: «Σώζουμε ζωές. Κάνουμε ασφαλή τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων» – το σλόγκαν της παγκόσμιας ημέρας υγείας του 2009 αντανακλά ένα από τα κομβικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθειά της να στηρίξει επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το ένα τέταρτο της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Επιτροπή από το 1996, ποσό που υπερβαίνει συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, δαπανήθηκε για την κάλυψη βασικών αναγκών υγείας σε καταστάσεις κρίσεων.»

Επενδύσεις στον τομέα υγείας

Η επίτροπος κ. Βασιλείου θα επισκεφθεί ένα ιατρικό κέντρο της οργάνωσης «Médecins Sans Frontiers» (Γιατροί χωρίς σύνορα) στην περιοχή Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι. Η επίτροπος θα επισκεφθεί επίσης ένα ιατρικό κέντρο και ένα νηπιαγωγείο τα οποία λαμβάνουν ενίσχυση από το Social Foundation for Economic Development και την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κένυας και ΕιρηνουπόλεωςΗ κατάρτιση και η εκπαίδευση είναι βασικά στοιχεία ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο χώρο όπου έχει προταθεί να ανεγερθεί σχολή κατάρτισης νοσηλευτών, η οποία θα ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών. Σήμερα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν τόσο μεταδοτικά (HIV/AIDS, ελονοσία, φυματίωση) όσο και μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιοπάθεια, καρκίνος). Οι νοσηλευτές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του υγειονομικού προσωπικού στην Κένυα. Η παροχή ειδικευμένης κατάρτισης στον τομέα της παρηγορητικής αγωγής και στην αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών μπορεί να βοηθήσει τα συστήματα υγείας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις βελτιώσεις στον τομέα της υγείας στην ΕΕ μέσω διαφόρων τομέων πολιτικής, όπως είναι τα προγράμματα υγείας, έρευνας και κοινωνικής προστασίας. Ένας σημαντικός μηχανισμός είναι τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία χορηγούν 5 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχές περιφέρειες να επενδύσουν στον τομέα της υγείας. Η εκστρατεία «Η Ευρώπη για τους ασθενείς», η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, τονίζει τη σημασία που έχει η συνεργασία με τα κράτη μέλη, η συγκέντρωση πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης και η κοινοποίηση πρακτικών σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, όπως οι σπάνιες ασθένειες, ο καρκίνος, η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση, η ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά και τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δαπανά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο για δράσεις υγείας στον τομέα της εξωτερικής συνεργασίας. Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της γεωγραφικής συνεργασίας και στο θεματικό πρόγραμμα «Καλή υγεία για όλους». Το πρόγραμμα αυτό παρέχει στήριξη σε τρεις βασικές πτυχές του τομέα υγείας: την ενίσχυση των συστημάτων και των υπηρεσιών υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, την καταπολέμηση των κύριων μεταδοτικών νοσημάτων (HIV/AIDS, φυματίωση και ελονοσία) και τις παραμελημένες νεοεμφανιζόμενες νόσους και, τέλος, την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του Καΐρου για τη σεξουαλική και γενετήσια υγεία.

Αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας - Υγεία

Οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τις αναπτυξιακές προκλήσεις που επηρεάζουν την υγεία, όπως οι ελλιπείς υποδομές του τομέα υγείας, τα υψηλά ποσοστά των ασθενειών που σχετίζονται με τη φτώχεια, η κακή υγεία των μητέρων και οι μη ικανοποιητικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στο χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Τα θέματα υγείας αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (μείωση της παιδικής θνησιμότητας, μείωση της επιλόχειας θνησιμότητας και καταπολέμηση του HIV/AIDS), οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της εξωτερικής ενίσχυσης της ΕΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου