Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η ΕΕ πρωτοστατεί στα μέτρα της G20








Σωσίβιο για την παγκόσμια οικονομία η απόφαση της G20 να διαθέσει 1,1 τρισ. δολάρια (832 δισ. ευρώ) στο ΔΝΤ και σε άλλους οργανισμούς και να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ΕΕ, η οποία πρωτοστάτησε στις προσπάθειες κατάργησης των χαλαρών τραπεζικών πρακτικών που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Εκπροσωπώντας τις προτάσεις των χωρών μελών, οι ηγέτες της ομάδας των 20 ανακοίνωσαν μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας και τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι της ανάληψης υπερβολικών κινδύνων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέους κανόνες για τις αμοιβές και τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, θέμα που έχει προκαλέσει την παγκόσμια αγανάκτηση, και για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων στους οποίους ισχύει το φορολογικό απόρρητο.

Η σύνοδος του Λονδίνου αποτέλεσε το δεύτερο βήμα στις προσπάθειες της ομάδας των 20 να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το 1930. Η προηγούμενη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο.

Για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 500 δισ. δολάρια (370 δισ. ευρώ) στο ΔΝΤ, αυξάνοντας έτσι τους πόρους του σε 750 δισ. δολάρια (556 δισ. ευρώ). Η συμμετοχή της ΕΕ στο ποσό αυτό είναι 75 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να αυξήσουν κατά 250 δισ. δολάρια (185 δισ. ευρώ) το όριο της διευκόλυνσης υπερανάληψης που παρέχει το ΔΝΤ σε χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Την αύξηση αυτή ζήτησε το ΔΝΤ, το οποίο ως δανειστής έσχατης ανάγκης, έδωσε πρόσφατα χείρα βοήθειας σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Ένα επιπλέον ποσό 100 δισ. δολαρίων (74 δισ. ευρώ) θα διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω τραπεζών που θα ορίσουν οι δωρήτριες χώρες, ενώ 250 δισ. δολάρια (185 δισ. ευρώ) θα δοθούν για την αναζωογόνηση του εμπορίου.

Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στα ποσά που διοχέτευσαν πρόσφατα στην παγκόσμια οικονομία οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι το ύψος των κινήτρων θα φθάσει τα 5 τρισ. δολάρια (3,7 τρισ. ευρώ) έως τον επόμενο χρόνο, το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ παγκοσμίως, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η G20 ανέθεσε επίσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την ευθύνη να κατονομάζει και να καταγγέλλει τα κράτη που προσφεύγουν στον προστατευτισμό. Δεσμεύτηκε δε να ολοκληρώσει γρήγορα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ντόχα, οι οποίες θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία με 150 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ, το σχέδιο της G20 δίνει στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μεγαλύτερο ρόλο στην παρακολούθηση των οικονομικών κινδύνων. Επίσης, ενισχύει την αντιπροσώπευση και συμμετοχή των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών σε αυτούς τους οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου