Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

"κάτι παραπάνω από ένας σταυρός"


www.europarl.eu

Αυτή την περίοδο αδιαφορίας για την πολιτική ή κούρασης από αυτή, η συμμετοχή των νέων στα πολιτικά δρώμενα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στα πολιτικά δρώμενα και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία; Στο πολύ σημαντικό αυτό ερώτημα -ιδίως εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009- προσπάθησε να απαντήσει μια ακρόαση που διοργάνωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας στις 17 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη νεολαία (2007), μόνο το 5% των νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει σε κόμμα. Ωστόσο, το 82% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας του, το 73% για την πολιτική σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και το 66% για θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει να αρχίζει από το δημοτικό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποθέτουν ότι θα ήταν πιο ενεργοί πολίτες, αν κάποιος ζητούσε τη γνώμη τους πριν ληφθεί μια απόφαση. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της 17ης Φεβρουαρίου ο Tine Radinja, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, "πρέπει να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα συμμετοχής· μόνο όμως οι ενημερωμένοι νέοι θα είναι σε θέση να είναι ενεργοί πολίτες".

"Η συμμετοχή των νέων θα πρέπει να είναι μια εξελικτική διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζει κατά την ενηλικίωση" υποστήριξε από τη μεριά της η Jillian Turnhout, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ). "Θέλουμε οι νέοι απλά να βάλουν ένα σταυρό στο ψηφοδέλτιο ή να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική; Δεν θα πρέπει να γίνεται κάποιος 18 ετών και ξαφνικά να του δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχει" πρόσθεσε η κα Turnhout.

 

"Χαστούκι" η μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου

 

Η Κarin Resetarits, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το 2008 οι νέοι 16 ετών είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στη χώρα της την Αυστρία, στις εκλογές του Αυστριακού Εθνικού Συμβουλίου. Μια εμπειρία που αποδείχτηκε "χαστούκι" κατά τη γνώμη της Αυστριακής, καθώς "ένας στους δύο νέους ψήφισε υπέρ ακροδεξιού κόμματος!".

Για τη Lissy Gröner, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, "η μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου δεν είναι αρκετή, καθώς δεν μιλούν μόνο οι γονείς στα παιδιά τους· και πολλά ακραία κόμματα εστιάζουν τις εκστρατείες τους στους νέους".

 

"Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία" και "Νεολαία σε δράση"

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί όσο μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων στα πολιτικά δρώμενα. Για παράδειγμα, το "Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία" (μέρος της λεγόμενης "στρατηγικής της Λισαβόνας" για τη βελτίωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ), αναμένεται να βελτιώσει την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κινητικότητα και την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των νέων Ευρωπαίων.

Με περισσότερους από 111.000 συμμετέχοντες σε πάνω από 6.500 έργα, το κοινοτικό πρόγραμμα "Νεολαία σε δράση" επιτρέπει την ενεργή ενασχόληση των νέων με την πολιτική.

 

Χρειάζεται περισσότερος διάλογος μεταξύ των πολιτικών και των νέων

 

Κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολιτικοί συζητούν άλλωστε διάφορα θέματα με τους νέους.

Η Γερμανίδα Lissy Gröner θεωρεί μάλιστα ότι, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009, "θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές για να οικοδομήσουμε έναν διαρθρωμένο διάλογο που θα βοηθήσει τους νέους να αποφασίσουν ως προς το τι θα ψηφίσουν".

 

Σε αναζήτηση του "ευρωπαϊκού ονείρου"

 

Ο Daniel Petru Funeriu, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, πιστεύει ότι "οι νέοι χρειάζονται ένα όνειρο", καθώς "μόλις έχουν το όνειρο, θα θελήσουν και να συμμετάσχουν". "Αλλά ποιος πραγματικά βλέπει το "ευρωπαϊκό όνειρο";" αναρωτήθηκε ο ρουμάνος ευρωβουλευτής πριν ομολογήσει ότι "ίσως έχουμε αποτύχει συστηματικά να δημιουργήσουμε αυτό το όνειρο".

Κατά τη γνώμη της Christa Prets, μέλους της Σοσιαλιστική Ομάδας, "υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, αλλά θα πρέπει η νεολαία να αναλάβει την ευθύνη της να ενημερωθεί και να ψηφίσει".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου