Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Ο Αριθμός των γυναικών στην πολιτική


Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι θα ήταν επιθυμητή η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά όχι και ο καθορισμός υποχρεωτικού αριθμού γυναικών που θα πρέπει να έχει το κάθε κόμμα. Τα αποτελέσματα Ευρωβαρομέτρου αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες ψηφίζουν περισσότερο με βάση την εμπειρία των υποψηφίων σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ οι άνδρες δίνουν την ίδια βαρύτητα στην εμπειρία και τα πολιτικά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου που διεξήχθη χθες παρουσιάστηκαν στους παρόντες δημοσιογράφους τα αποτελέσματα ειδικού Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τις "γυναίκες και τις ευρωεκλογές", καθώς και μια ανάλυση προηγούμενων δημοσκοπήσεων που έγιναν σε περίοδο 18 μηνών.
 
Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτά αποκαλύπτουν "σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις γυναίκες-ψηφοφόρους -όπως είναι οι προσδοκίες τους, η εικόνα που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικές που θέλουν να εφαρμοστούν ή να προβληθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και η συμμετοχή τους στην πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο". 
 
"Ανδροκρατούμενος" εξακολουθεί να είναι ο κόσμος της πολιτικής
 
Η πλειονότητα των ανδρών (71%) και των γυναικών (77%) συμφωνούν ότι οι άνδρες κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Κατά τη γνώμη τόσο των γυναικών (83%) όσο και των ανδρών (76%) η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικό στυλ της πολιτικής αρένας...
 
Για τη Margot Wallström, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "μια δημοκρατία που δεν κάνει χώρο για τις γυναίκες -που αποτελούν περίπου το 52% του πληθυσμού της- στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν είναι πραγματική δημοκρατία".
 
Όσον αφορά την ψήφο των μεν και των δε, οι γυναίκες φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εμπειρία των υποψηφίων στα ευρωπαϊκά θέματα (62%)  απ'ό,τι στα πολιτικά τους προγράμματα (51%). Οι άνδρες πάλι τείνουν να δίνουν σχεδόν ίση βαρύτητα και στους δύο παράγοντες (57% δίνουν βαρύτητα στην εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα και 55% στα πολιτικά προγράμματα). Η ηλικία και το φύλο των υποψηφίων δεν φαίνεται να έχουν και τόση σημασία και για τα δύο φύλα.
 
"Αυτό που θέλουν οι γυναίκες"
 
Προκειμένου να βελτιωθεί η ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της οικογένειας, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου έδειξαν ότι οι γυναίκες θέλουν να μετρούν τα χρόνια που περνούν στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά τους ως έτη για τα οποία δικαιούνται σύνταξη, καθώς και να παρέχονται από το κράτος επαρκείς βρεφονηπιακοί σταθμοί. 
 
Για να βελτιωθεί η ισότητα των φύλων στην κοινωνία, οι γυναίκες επιθυμούν την προώθηση της ισότητας των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και τη μείωση της βίας και της εμπορίας γυναικών.
 
Ναι στις γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όχι υποχρεωτικά
 
Το Ευρωβαρόμετρο αποκάλυψε επίσης ότι λιγότερες από τις μισές γυναίκες (46%) αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, περίπου οι μισές ερωτηθείσες γυναίκες ζητούν τουλάχιστον το 50% των ευρωβουλευτών να αποτελείται από γυναίκες.
 
Η πλειοψηφία των γυναικών (53%) πιστεύει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με την πολιτική, ενώ μόνο ένα 10% τάσσεται υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων και ένα 13% υπέρ των εθελοντικών δεσμεύσεων. 
 
Πιο απαισιόδοξες οι γυναίκες  
 
Οι αναλύσεις προηγούμενων δημοσκοπήσεων έδειξαν με τη σειρά τους ότι οι γυναίκες είναι πιο αρνητικές από τους άνδρες σε ό, τι αφορά την οικονομική κρίση, τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και τις επιπτώσεις του ευρώ.
 
Αν και οι γυναίκες ενδιαφέρονται ως επί το πλείστον λιγότερο από τους άνδρες σε ευρωπαϊκά θέματα, έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2009. Αναμένεται ωστόσο ότι ποσοστό 28% των γυναικών και 31% των ανδρών θα προσέλθει σίγουρα στις κάλπες τον Ιούνιο. 

 www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου