Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο






«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει στην Ένωση την αναγκαία ώθηση για την ανάπτυξή της και καθορίζει τους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της» (άρθρο 4 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Δημιουργήθηκε το 1974 και θεσμοθετήθηκε το 1986 με την ενιαία ευρωπαϊκή πράξη. Τα μέλη του επικουρούνται από τους υπουργούς εξωτερικών υποθέσεων των κρατών μελών και από ένα Μέλος της Επιτροπής. Μια φορά τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους ή της κυβέρνησης που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης - η προεδρία αυτή εναλλάσσεται κάθε εξάμηνο. Στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές κάθε χρόνο, ενώ διοργανώνονται επίσης έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου για συγκεκριμένα ζητήματα. Από το 2000, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας, η σύνοδος του Μαρτίου αφιερώνεται στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα συμπεράσματα της προεδρίας δημοσιοποιούνται μετά από το πέρας κάθε συνεδρίασης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει ώθηση στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικοδόμηση: τροποποιήσεις των συνθηκών και των θεσμών, διπλωματικές δηλώσεις στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής της κοινής ασφάλειας, κτλ. Επιπλέον, διαδραματίζει ρόλο βήματος συζητήσεων στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο, όταν παρουσιάζονται κρίσιμες καταστάσεις, και προσπαθεί να βρει λύση σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει, συναινετικά:

α)προσανατολισμούς: επισημαίνουν, απευθυνόμενοι στο Συμβούλιο των υπουργών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη διαχείριση της Ένωσης και των κοινών πολιτικών της. Συχνά παρουσιάζονται με τη μορφή γενικών πολιτικών προσανατολισμών, καθώς επίσης και καθορισμού χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένων στόχων·

β)διακηρύξεις ή ψηφίσματα: εκφράζουν με τρόπο επίσημο τη θέση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων για κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαδραματίζει, κατά συνέπεια, πρωταρχικό ρόλο ώθησης και πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού προσανατολισμού για το σύνολο των τομέων δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό επίπεδο. Οι προσανατολισμοί και οι διακηρύξεις του δεν έχουν, εντούτοις, νομική ισχύ. Για να εφαρμοστούν πραγματικά, πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία των κοινοτικών νομικών κειμένων: προτάσεις οι οποίες διατυπώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, κατά περίπτωση, εκτέλεση στο εθνικό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαδραματίζει ρόλο αποφασιστικής σημασίας, ο οποίος όμως είναι διακριτός από τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς των κρατών μελών και ασκεί εξουσίες που του έχουν ανατεθεί από τη συνθήκη και που υπόκεινται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των κοινοτικών νομικών κειμένων.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα άλλο όργανο, διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 http://www.consilium.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου