Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Eκ βάθρων μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος


Η Επιτροπή προτείνει την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτρέπει τους ηγέτες της ΕΕ να κινηθούν γρήγορα για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Το σχέδιο εξόδου από την κρίση προβλέπει ένα σύστημα εποπτείας που θα συνδυάζει μεγαλύτερο έλεγχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενίσχυση του ρόλου των εθνικών εποπτικών αρχών. Βασίζεται σε έκθεση ομάδας τραπεζικών εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζακ Ντε Λαροζιέρ, τη σύνταξη της οποίας ζήτησε η ΕΕ.

Η Επιτροπή συμφωνεί με την ομάδα ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή αρχή παρακολούθησης των οικονομικών κινδύνων. Υποστηρίζει επίσης την άποψη ότι τα 27 κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κοινά κανονιστικά πρότυπα και να αναθέσουν τη φροντίδα των επιμέρους τραπεζών σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Το σχέδιο διαβιβάζεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα μέσα στον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να προλειάνουν το έδαφος για τη σύνοδο των βιομηχανοποιημένων και αναπτυσσόμενων κρατών (G20) που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Απρίλιο. Στην ατζέντα θα βρίσκεται η κανονιστική μεταρρύθμιση και η ΕΕ επιθυμεί να εμφανιστεί ενωμένη στην προσπάθεια βελτίωσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο ότι υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση. Η Ευρώπη έχει τη δύναμη που της εξασφαλίζει η ενότητά της, την εμπιστοσύνη και τη θέληση να κερδίσει αυτή τη μάχη", δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Το σχέδιο που προτάθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες περιγράφει και άλλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, όπως ο αυξημένος έλεγχος της πολιτικής πληρωμών των τραπεζών.

Τα 27 κράτη μέλη θα δαπανήσουν φέτος το 3,3% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ σε προγράμματα για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Επιτροπή καλεί τους ηγέτες της Ευρώπης να διαμορφώσουν σαφείς αρχές για την ανάληψη περαιτέρω δράσης, όπως τη στήριξη του ελεύθερου εμπορίου, της οικονομίας χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εξαιτίας της κρίσης έχει προκληθεί η ανησυχία ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταφύγουν στον προστατευτισμό για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Στην άτυπη σύνοδο της 1ης Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κατακερματίσει την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας που ενδέχεται να φθάσει το 10% το 2010 για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1990.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου