Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο Νίκος Ζωίδης μιλά στο EURO GR


Ο βουλευτής Δωδεκανήσων, κύριος Νίκος Ζωίδης μιλά αποκλειστικά στο EURO GR

Τι σηματοδοτούν οι ευρωεκλογές που έρχονται για την Ελλάδα;
Το αποτέλεσμα αυτών των Ευρωεκλογών θ ’αποτελέσει αφετηρία καθοριστικών εξελίξεων για το μέλλον της χώρας μας. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία διεθνώς επιδεινώνει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και τα απομακρύνει από την κοινή τους πορεία. Συνεπώς, η φωνή της Ελλάδας θα πρέπει να ακουστεί δυνατά, ώστε να διαφυλάξουμε κεκτημένα και να προστατεύσουμε τα εθνικά μας θέματα. Η ενίσχυση του ρόλου μας μέσα στην Ένωση, όμως, θα πρέπει να γίνει με πνεύμα αλληλεγγύης, που στηρίζεται στη δημοκρατική αντίληψη και στην αυξανόμενη αλληλεξάρτηση κοινών συστημάτων και πολιτικών που απαιτούν συνδιαχείριση και συγκυριαρχία.

Πώς εξελίσσεται η ΚΑΠ; Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην χάραξη πολιτικής και κυρίως στην ΚΑΠ;

Η εξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι αναγκαία λόγω:

των συμφωνιών στα πλαίσια του ΠΟΕ που επιβάλλουν προσαρμογές της παρεχόμενης στήριξης

του χρηματοδοτικού πλαισίου της ΚΑΠ

της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

των απαιτήσεων της κοινωνίας για υγιή και ασφαλή τρόφιμα

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν εξελίσσεται και η χάραξή της. Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα διαμορφώσει την πορεία των αλλαγών αυτών αφού διαφορετικά αντιμετωπίζουν το θέμα οι σοσιαλιστικές δυνάμεις και διαφορετικά οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και η ενεργός συμμετοχή όλων μας στις Ευρωεκλογές αποκτά εξέχουσα σημασία.

Είναι έτοιμη η ελληνική γεωργία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που ανοίγει η ΚΑΠ;

Η ενιαία ευρωπαϊκή πράξη δέχεται ότι η τάση για προώθηση του ανταγωνισμού έπρεπε να συνοδεύεται από ενίσχυση της αλληλεγγύης. Με κοινούς πόρους για ανάπτυξη και σύγκλιση, κοινές πολιτικές και νομοθεσία, η αγορά των αγροτικών προϊόντων γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική και ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών. Επομένως, εφόσον ο στόχος είναι η σύγκλιση και η μείωση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των κρατών- μελών, υπάρχει ανοχή στην εφαρμογή της ΚΑΠ σε όσους δείξουν καλή θέληση, θεσπίζοντας σε εθνικό επίπεδο μέτρα που να προετοιμάζουν το έδαφος σωστά για την εφαρμογή της. Για την προσαρμογή μας λοιπόν χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου, αυτό προϋποθέτει το άνοιγμα των αγορών παγκοσμίως. Σε εθνικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να καλλιεργούμε ορθολογικά, με τη βοήθεια κρατικών ενισχύσεων, να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε τους Έλληνες αγρότες για τις νέες τεχνολογίες, να αναβαθμίσουμε τα ιδρύματα αγροτικής έρευνας και να ενισχύσουμε το -ασθενές σήμερα- κοινωνικό κράτος ώστε να παρέχει ασφάλεια στον αγρότη. Τέλος, για να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα που παρουσιάζουν οι αγροτικές εργασίες και να καταμεριστούν οι δραστηριότητες κατά την διάρκεια του έτους, προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις και παράπλευρες δραστηριότητες στην ύπαιθρο ανά περιοχή (αγροτουρισμός).  

Ποια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προσαρμογή στην νέα κατάσταση που δημιουργεί η ΚΑΠ;

Προτείναμε οι επιδοτήσεις να μην πηγαίνουν στο προϊόν, αλλά στον ίδιο τον αγρότη, για να έχει διασφαλισμένο εισόδημα, έτσι ώστε να μπορεί να μπει στην ελεύθερη αγορά χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια εάν δοκιμάσει ένα άλλο προϊόν, ή μια άλλη καλλιέργεια. Έτσι παρά τις όποιες δυσκολίες, θα ξέρει ότι ούτως ή άλλως θα έχει ένα εγγυημένο εισόδημα. Το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε την Κοινή Αγροτική Πολιτική με σύνεση, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση των επιδοτήσεων μέχρι το 2013. Είμαστε σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον και πολλές φορές σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε ίση μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων μ’ εκείνα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. 

Η Κυβέρνηση υπερηφανεύτηκε ότι διαπραγματεύτηκε με επιτυχία για τα μεσογειακά προϊόντα, το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό. Δεν είναι αλήθεια όμως. Βρήκε έτοιμη τη δέσμευση για την ίση μεταχείριση. Μια δέσμευση που με πολύ κόπο εμείς πετύχαμε. Αντίθετα, η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των κοινοτικών αγροτικών δαπανών που αφορούσαν τη στήριξη των παραγωγών και των μέτρων αγοράς. «Κατάφερε» να μειώσει τη στήριξη του ατομικού αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών στο μέτρο που ένα τμήμα των επιδοτήσεων που κατέληγαν μέχρι σήμερα στον ίδιο τον αγρότη, μεταφέρεται στην ενίσχυση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν φόβος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Μία ακόμη πρόταση, ειδικά για τα μικρότερα νησιά, είναι η μείωση του ορίου των στρεμμάτων βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται ο παραγωγός ως αγρότης. Αυτό το προτείνω ως Δωδεκανήσιος,  καθώς, ειδικά στα μικρά νησιά (Σύμη, Καστελλόριζο, Κάσος, Αστυπάλαια κλπ) είναι σχεδόν αδύνατο να διαθέτει κανείς 41 στρέμματα.

Παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, ένας τομέας που η Ε.Ε. διεκδικεί ηγετική θέση, ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Γεωργίας;

Τα τρόφιμα που παράγονται ή εισάγονται σ’ ένα κράτος μέλος πρέπει να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές σε όλα τα κράτη μέλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Επίτροπος Υγείας κ. Βασιλείου. Αυτός είναι ο στόχος της Ε.Ε. προκειμένου να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές.

 Κατά το παρελθόν, η Ε.Ε. καθόριζε τα όρια για ορισμένα φυτοφάρμακα, ενώ οι επιμέρους χώρες ήταν αρμόδιες για τον καθορισμό των υπολοίπων. Υπολείμματα που υπερέβαιναν το όριο σε μια χώρα γίνονταν δεκτά σε άλλη, ενώ για ορισμένα φυτοφάρμακα δεν υπήρχε κανένα όριο. Η έλλειψη ομοιομορφίας δημιουργούσε σύγχυση τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές.

Για τον καθορισμό των νέων ορίων έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα βρέφη και τα παιδιά, ενώ αναγνωρίζεται η απόλυτη προτεραιότητα της ασφάλειας των τροφίμων έναντι της φυτικής προστασίας.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων των κρατών μελών και συνακόλουθα της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι επομένως η εφαρμογή της νομοθεσίας την οποία παρακολουθεί και η Επιτροπή.

Μεταλλαγμένα τρόφιμα. Πολλοί κάνουν λόγο για περιβαλλοντική ηγεμονία της Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα. Ποια είναι η γνώμη σας; Η Ελλάδα συμμετέχει στη συζήτηση αυτή;

Το 73% των ευρωπαίων καταναλωτών και το 93% των Ελλήνων είναι κάθετα αντίθετοι στη χρήση τους. Με το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια – που επικυρώθηκε από 50 χώρες χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας- τέθηκε σε ισχύ την 11/9/03 η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία που αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών ν' αρνούνται τα μεταλλαγμένα με βάση την Αρχή της Προφύλαξης. Η νέα νομοθεσία όμως παρουσιάζει ένα σημαντικό κενό. Δεν καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση προϊόντων, όπως αυγά, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά, παρόλο που το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ζωοτροφές, αφού στη χώρα μας το 80% των εισαγωγών σόγιας και καλαμποκιού χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών και σημαντικό μέρος τους είναι μεταλλαγμένο. Αφήνει επίσης αδιευκρίνιστα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν: στη σήμανση των ζωικών προϊόντων, στην προστασία της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας από τα μεταλλαγμένα, στην εξασφάλιση της καθαρότητας των σπόρων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και στην ανάληψη της ευθύνης από τους παραγωγούς μεταλλαγμένων για οποιαδήποτε βλάβη προκαλέσει η χρήση μεταλλαγμένων. Η χώρα μας εφόσον τάσσεται κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων οφείλει να προτείνει λύσεις που θα θωρακίζουν τόσο την ίδια, όσο και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της  Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για το αίτημά του προς τον Πρωθυπουργό για την προκήρυξη εκλογών πριν τις ευρωεκλογές. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές; Πιστεύεται ότι αν διεξαχθούν παράλληλα θα υποβαθμιστεί η σημασία των ευρωεκλογών;

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Κάθε μέρα απραξίας είναι εις βάρος της πατρίδας μας. Υπάρχει μια ρευστότητα και μια αβεβαιότητα που αναπαράγει και διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας. Μια πιθανή παράλληλη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, θα αφαιρούσε μέρος από την βαρύτητά τους αμφότερων. Πρώτα θα πρέπει να αποφασίσουμε ως πολίτες για τη διακυβέρνηση της χώρας μας και αργότερα ως ευρωπαίοι πολίτες.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει παραδώσει τα όπλα ως ρίψασπις, δεν τολμάει να πάρει αποφάσεις. Όμως ο τόπος χρειάζεται λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επανειλημμένως. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς τις εκλογές με πρόγραμμα, απαλλαγμένο από εσωτερικές τριβές, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, με όρεξη για δουλειά, γνωρίζοντας καλά πως δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάρητος. Αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει οι ευρωεκλογές να επικοινωνηθούν στους πολίτες της Ε.Ε. ώστε αυτοί να συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό;

Κοινά προβλήματα όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, το περιβάλλον, το ενεργειακό κλπ. τα βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Οι εξελίξεις τρέχουν και τέτοια μεγάλα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Καλούνται λοιπόν, οι πολίτες να δώσουν μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σε ορισμένα καίρια ερωτήματα: Τι είδους Ευρώπη θέλουμε; Με ποιο βαθμό εμβάθυνσης; Σε ποιο βαθμό επιθυμούν ανανέωση και αναθεώρηση των μέχρι τώρα κοινών στόχων; Ποια θέλουν να είναι η μελλοντική φυσιογνωμία και πολιτική δυναμική της Ευρώπης; Οι Ευρωπαίοι πολίτες αυτή τη φορά αντιμετωπίζουν επιπλέον ένα διαφορετικό πολιτικό-οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτά τα ερωτήματα (και πολλά άλλα) είναι μοχλοί παρακίνησης ώστε να συμμετέχουμε όλοι ενεργά στις ευρωεκλογές.

Πώς βλέπετε την Ε.Ε. του μέλλοντος; Σε ποια Ευρώπη θα θέλατε να ζήσουν οι επόμενες γενεές;

Οραματίζομαι έναν κοινό χώρο κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Προσδοκώ όχι μόνο τη  σύγκλιση στην οικονομία της ένωσης των κρατών, αλλά και μια κοινωνία πολιτών, όπου όλοι θα εργάζονται για την υλοποίηση κοινών αξιών και στόχων όπως η ισονομία,  η ισοπολιτεία, η ελευθερία για κοινούς μοχλούς ανάπτυξης στην παιδεία, στην εργασία και στην τεχνολογία, καθώς και  για την πραγμάτωση κοινών οραμάτων επί τη βάσει ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, ενός κοινού Συντάγματος. Πεμπτουσία της αποστολής και του ρόλου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δημοκρατικής αντίληψης, πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ευρωπαίων πολιτών και η διαχείριση της εξουσίας υπό συνθήκες δημοσιότητας, διαφάνειας και ελευθερίας, για την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων και την ανάδειξη πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκλίνουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο και στην ευημερία των κρατών-μελών της. 

Ε.Ε. και περιφερειακή ανάπτυξη, τι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή ένωση για την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας;

Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την ευελιξία των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να μπορέσει να πετύχει σε βασικούς τομείς όπως:

- ενεργειακή επάρκεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

- πράσινη ανάπτυξη

- αγροτική πολιτική και

- λήψη υπόψη της νησιωτικότητας

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων. Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ είναι ανθρωποκεντρική. Θέλουμε επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος, ανάπτυξη των περιφερειών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ισχυρή αυτοδιοίκηση.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου