Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Οι Ευρωεκλογές ως σάκος του μποξ και ποιους βολεύει αυτή η αντίληψη


Μάνος Πεπονάκης

Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος

«Ευρωπαϊκών & Διεθνών Σπουδών»

http://manospep.wordpress.com/


 

Στον ημερήσιο τύπο της χώρας μας, αλλά και αλλού (δεν κατέχουμε μόνο εμείς το προνόμιο της ομφαλοσκόπησης), γράφεται ότι οι Ευρωεκλογές είναι ένας τρόπος έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τις κυβερνήσεις. Ένας σάκος του μποξ στον οποίο ξεσπούν τα νεύρα τους οι πολίτες.       

Πρέπει, όμως, να είναι έτσι; Αναμφισβήτητα όχι. Όπως σε κάθε στιγμή της ζωής μας γενικότερα, οι επιλογές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν. Και πάνω σε αυτές πρέπει να κτίσουμε. Πόσο μάλλον στις εκλογές όταν καλούμαστε ως πολίτες με την ψήφο μας να καθορίσουμε την πορεία της χώρας μας. Στην περίπτωση των Ευρωεκλογών καθορίζουμε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι τις αγροτικές αποζημιώσεις, όχι το ασφαλιστικό (που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών).

            Σε καμία προεκλογική συζήτηση για τις Ευρωεκλογές - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν έχει γίνει λόγος για την πορεία της Ευρώπης προς την ολοκλήρωση. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ξιφουλκούν για εσωτερικά ζητήματα παρουσιάζοντας τις θέσεις τους. Για την ταμπακέρα, ουδείς λόγος. Το αποτέλεσμα είναι να αποπροσανατολίζονται οι πολίτες από την ουσία των εκλογών.

            Στην πολιτική, τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Κάποιους βολεύει αυτή η κατάσταση. Αν οι ευρωεκλογές αποκτούν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, γίνονται μοχλός εντυπώσεων στο εσωτερικό των χωρών. Τα κόμματα χρησιμοποιούν τις Ευρωεκλογές ως πρόβα εθνικών εκλογών ώστε είτε να διατηρηθούν στην εξουσία (αν είναι στην κυβέρνηση), είτε να επανέλθουν στην εξουσία (αν είναι στη μείζονα αντιπολίτευση), είτε να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή (τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης).

            Η αντιμετώπιση των Ευρωεκλογών ως σάκος του μποξ είναι επιπόλαιη. Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στις Ευρωεκλογές  διότι δεν βλέπουν κάτι το διαφορετικό. Μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση τους από τους πολιτικούς ταγούς μπορεί να φέρει τον Ευρωπαίο πολίτη πιο κοντά στην ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός δήμος δεν δημιουργείται ούτε με ευχολόγια, ούτε με διακηρύξεις για μια πιο πολιτική Ευρώπη. Δημιουργείται με πολιτικές πρωτοβουλίες που να έχουν στόχο τη σωστή ενημέρωση του πολίτη για το τι τεκταίνεται στην ΕΕ, για το πώς οι αποφάσεις της επηρεάζουν τη ζωή του. Πολιτικές πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και σοβαρότητα

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου