Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ο Θάνος Μωραΐτης μιλά αποκλειστικά στο EURO GR




Ο Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση, εργαζόμενος παράλληλα στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών και έως το 2004 διεύθυνε δική του διαφημιστική εταιρεία. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια. To 1994 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, ο νεότερος στην χώρα. Το 2000 εκλέγεται  Γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναπτύχθηκαν πρωτοπόρες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αγώνα κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τον Ιούνιο του 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ  Το 2004 εκλέγεται Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου επανεκλέγεται και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς. Είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και ήταν Ειδικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού του 2008. Εκλέγεται μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ από το 1999 μέχρι σήμερα.  Στις 21 Μαρτίου 2008 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, του ανώτατου κομματικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα 2ος σε ψήφους.


Ποίο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βγουν ενισχυμένες. Να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης είναι εφικτό. Μια εκλογική επιβεβαίωση  στο πολιτικό Βατερλό του νεοσυντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού που ήδη βιώνουμε. Οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν μια ηχηρή  - εκλογική πλέον - απάντηση στους υποστηρικτές και τους θιασώτες των μονοδρόμων. Είναι μια απάντηση για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης.
 

Πως πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές; Με ποιο στόχο και με βάση
ποιες πολιτικές προτεραιότητες; Η ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Προέδρου και της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς σημαίνει  ότι το ΠΑΣΟΚ  θα δώσει μια διαφορετική βαρύτητα στις Ευρωεκλογές;

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από τη νίκη. Οι ευρωεκλογές όμως  -αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές – θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ηχηρό πολιτικό εκλογικό μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έχει ολοκληρώσει το κύκλο της. Οι ευρωεκλογές είναι πλέον δημοψήφισμα για την χώρα. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Προσωπικά διαφωνώ πάντα ριζικά με την φιλοσοφία της χαλαρής ψήφου πόσο μάλλον σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία. Φυσικά και για το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιδιαίτερο στοίχημα μιας και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ – ας μη το ξεχνάμε αυτό – είναι από τα πρώτα σε εκλογική επιρροή  σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

 

Γιατί παρατηρούμε αυτά τα χαμηλά νούμερα ενδιαφέροντος και συμμετοχής στις Ευρωεκλογές;

Έχετε δίκιο αν και θα έλεγα ότι στην χώρα μας τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουμε δει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Υπάρχουν φυσικά πολιτικές εξηγήσεις. Δεν μπόρεσαν διαχρονικά οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να εμπνεύσουν τους ευρωπαίους πολίτες. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει στον αέρα και τελικά μετά από την αισιοδοξία της δεκαετίας του 90 φτάσαμε δυστυχώς στον σημερινό ευρωσκεπιτικισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου πολύ σωστά έχει μιλήσει για δημοψηφίσματα. Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμμετοχή των πολιτών δεν υφίσταται. Δυστυχώς υπήρξαν  - και σε κάποιες φάσεις κυριάρχησαν -  κάποιες ελιτίστικες απόψεις ότι «όλα μπορεί να μπουν στον αυτόματο πιλότο των υπηρεσιών των Βρυξελών». Οι πολίτες δεν εμπνέονται από ντιρεκτίβες, ελίτιστικες λογικές και συμπεριφορές.

 

Πως κρίνεται την παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών ; Είναι εφικτή η προάσπιση εθνικών συμφερόντων σε συνδυασμό με την προώθηση Ευρωπαϊκών πολιτικών;

Θα σας μιλήσω για την παρουσία την ομάδας του ΠΑΣΟΚ η οποία θεωρώ ότι ήταν απόλυτα ικανοποιητική. Ήταν μια ζωηρή και δραστήρια ομάδα με συνεχή παρουσία και παρέμβαση. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας: Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στην Ε.Ε γενικότερα πρέπει να αναζητείς συμμάχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγήν που δεν είναι άλλο από την αλλοπρόσαλλη  - εγκληματική θα έλεγα - στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στην αγροτική πολιτική και τη νέα ΚΑΠ. Η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί. Δεν διεκδίκησε και δεν επιδίωξε να διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.  Ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί να δίνει ο ίδιος τις μάχες στις Βρυξέλες. Τελικά προτίμησε την ραθυμία της Ραφήνας.

 

Νεολαία και Ευρώπη. Οι εξεγερμένοι νέοι του Δεκέμβρη έχουν κίνητρα για να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ε.Ε.;Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η Ε.Ε. θελκτική για τους νέους;

Η  γενιά των 700 ευρώ  -σε άλλες χώρες των 1000 – ζητά άμεσες λύσεις . Η Ευρώπη πρέπει να βρει το νέο κοινωνικό της πρόσωπο και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό ζητούμενο. Όμως επιμένω ότι η συμμέτοχη είναι το διαβατήριο για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Οι ευρωπαίοι νέοι θα αλλάξουν στάση, άποψη για την Ε.Ε όταν νιώσουν ότι πραγματικά μπορεί να συμμετέχουν ενεργά.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εγώ θα σας έλεγα για στοιχήματα που η Ε.Ε πρέπει να κερδίσει. Η πολιτική ενοποίηση πρέπει να προχωρήσει  αλλά όχι ερήμην των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι επίσης ζητούμενο. Φυσικά η κοινωνική Ευρώπη, με πολιτικές που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά και να απαντούν στις προκλήσεις της εποχής. Πρέπει όμως παράλληλα να δώσουμε ξανά νόημα στη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στους ευρωσκεπτικιστές.

 

Πως μπορεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. την διεθνή οικονομική κρίση και
ποια μέτρα πρέπει να πάρει;

Φυσικά ειδικά σε αυτή τη φάση πρέπει να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τη διεθνούς κρίσης. Δυστυχώς διαπιστώνεται μια αμηχανία η οποία μάλλον υποκρύπτει ετερόκλητες επιδιώξεις. Και αυτή η κρίση αναδεικνύει τα προβλήματα της ευρωπαϊκής συνοχής. Σίγουρα σε αυτή τη φάση πρέπει να επανακαθοριστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων. Όμως θα σας έλεγα ότι και πάλι αναδεικνύεται το ζητούμενο μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής για την Ευρώπη, για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Από τις ευρωεκλογές πρέπει να εξέρθουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που πιστεύουν σε αυτό.

 

Κοινωνική Ευρώπη, αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις Ευρωεκλογές. Ποιοι κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι τομείς που πρέπει να  εστιάσει η Ε.Ε. στην κοινωνική πολιτική. Είναι εφικτό ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο;

Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης αλλά εγώ θα έλεγα και σε παγκόσμια επίπεδο, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.  Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αποφασίσουν αν τα μπαλώματα αρκούν ή αν πρέπει πλέον να αναζητήσουμε ριζοσπαστικές λύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η κρίση αυτή δεν βρίσκει στη καλύτερη φάση της την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για κανέναν. Οι προοδευτικοί ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν λύσεις , όχι ομφαλοσκοπήσεις και εσωστρέφεια.  Ήδη με το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  έχουν αναδεχθεί δυο πολιτικές κατευθύνσεις. Πρώτον όσον αφορά στη προώθηση κοινωνικών πολιτικών και δεύτερον την οικοδόμηση μια Ευρώπης χωρίς δημοκρατικό έλλειμμα, μιας Ευρώπης «από κάτω προς τα πάνω».

 

Τι Ελπίζεις και τι Φοβάσαι από τις Βρυξέλες;

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι προοδευτικοί ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν και να ελπίζουν στην Ευρώπη των λαών και να φοβούνται τους διαδρόμους των Βρυξελλών.  Είναι οι διάδρομοι που πολλές φορές συντρίβουν την αισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της Ε.Ε. Άρα θα σας έλεγα ότι ελπίζω στο «πνεύμα» των Βρυξελλών αλλά φοβάμαι τους «διαδρόμους» της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου